Something Borrowed #2

10 hét, pontosabban 66 nap van hátra...Rettentő kevésnek tűnik, főleg, ha azt nézem, hogy még mennyi mindent kell elintézni. Egyre izgatottabb vagyok, úgyhogy egy picit leültem, és összeszedtem nektek azokat az oldalakat és egyebeket, amiket eddig inspirációforrásnak használtam. Mostantól igyekszem már nem böngészni annyit, és inkább a véglegesítésre koncentrálni. Nem szeretnék két héttel az esküvő előtt valami eszméletlen jó ötletet találni, amit MUSZÁJ megvalósítani, majd azon stresszelni, hogy mégsem lehet, vagy mégsem jó, vagy akármi. Amúgy is igyekszem a lehető legnyugisabban várni az esküvő napját, így próbálok minden olyan dolgot elengedni, ami csak elsőre tűnik fontosnak.


Nagyon könnyű elveszni az iszonyatos mennyiségű információ között. Sokszor azt veszem észre, hogy 10-20-30 oldal is meg van nyitva, és össze-vissza váltogatom őket, és görgetek, görgetek fáradhatatlanul. Szerencsére volt némi konkrét elképzelésem az egészről, ha ez megvan, akkor máris tudatosabban lehet keresgélni. Persze még így is megvan az esélye annak, hogy a Pinterest bekebelez és olyan dolgokat nézegetünk órákon át, ami szép-szép, de nem passzol. :-)


Pinterest: Ha már így megemlítettem, kezdjük ezzel. Az egyik legsokoldalúbb forrás, mert a képek, ötletek száma végtelen, és könnyedén rendszerezhetjük a nekünk tetsző dolgokat téma szerint illetve mások tábláit is követhetjük, nézegethetjük. Több albumom is van az oldalon, de a legaktívabb mostanában az esküvős volt, ide gyűjtögettem mindenfélét ömlesztve, a ruhától a dekoron át a frizurákig. Egy kicsit sajnálom is, hogy nem lett jobban szétszedve külön albumokra, mert sokszor elveszek a visszakereséskor, de így legalább jó ránézni, egyben van minden. Plusz, ha valamit konkrétan keresek (pl frufrus menyasszony), akkor itt nézek körül először, sokkal jobb találatokat kapok, mint a google-ben. Sokszor csináltam azt, hogy ami egy kicsit tetszett, vagy megragadta a figyelmemet valamiért, azt pineltem, aztán később egyben nézve a saját táblámat könnyebb volt szelektálni is belőlük, mert rögtön szembetűnő, hogy mi az, ami nem igazán odaillő.


Blogok: Az itthoni kínálat rettentő sivár, többnyire semmitmondó általánosságokat találtam Cosmo-stílusban vagy csapnivaló helyesírású, élvezhetetlen írásokat. A kedvencem a személyesebb vonalon még mindig Bogi blogja, aki remekül körüljárta az esküvő témát a készülődés alatt, és bár már nem ír (pedig nekem tökre hiányzik, hüpp-hüpp) szerencsére a blog megmaradt és szerintem nagy segítséget nyújt az olyan tudatlan menyasszonyoknak mint pl. én. Újra és újra átpörgetem az írásait, és mindig találok valami segítséget. A másik kedvenc Judit blogja, aki valami elképesztő vintage esküvőt álmodott meg, a legapróbb részletekig minden tetszik benne. Megmutatta, hogy lehet itthon is kicsit más stílusban esküdni, mint a hagyományos, és az ilyet mindig szeretem, és én is erre törekszem. Imádtam a ruháját, imádtam a jegyesfotóikat, mindenképp nézzetek be hozzá!
A külföldi blogokban jóval több a spiritusz, de itt inkább a magazinjellegű képes-inspirálós blogok voltak segítségemre. A személyesebb vonal nekem annyira nem érdekes, hiszen teljesen más jellegű esküvőkről van szó és bár némi támpontot adhat a "mit kell intézni" listához, azért nagyon erősen magyar formára kell szabni. Kicsit el is mosódik a határ a blogok és online magazinok között, de végülis a lényeg az inspirálódás, szóval nekem aztán mindegy, hogy aki írja az "csak" blogger vagy esetleg hivatásos újságíró. Még csak az sem lehet döntő, hogy egy vagy több ember áll-e mögötte, mert ma már egy blogot is simán írhatnak sokan. Talán inkább a témában különülhetnek el egy picit, mert egy magazin többnyire mindenre kínál opciót, míg egy blog már lehet kicsit specifikusabb - én pedig kifejezetten erre mentem rá. A legtöbb blogra egyébként a Pinteresten keresztül jutottam el, de ITT egy lista a 100 legjobb esküvős blogról. Az én kedvenceim: Ruffled Blog, Utah Bride Blog, Green Wedding Shoes, és  minden olyan, ahol a DIY, a rustic vagy a chic jelzők szerepelnek. A legjobban mindenhol a Real Weddings fület szeretem, mert itt az ötletek működés közben is láthatóak és amúgy is jó igazi vidámságról szóló esküvős képeket nézegetni, már csak hangulatfokozásként is.


Fotósok blogjai: Az esküvői készülődés legelső teendője nálam a fotóskeresés volt. Számomra semmi sem olyan fontos, mint a szép képek (és ezt sikerült mindenkivel megértetnem és elfogadtatnom), és nem értem ám be akármivel - a világ végéről is előkerítettem volna azt, akinek a stílusát szeretnénk a képeken is viszontlátni. Így a keresés során elég sok fotós munkájába tekinthettem be a blogjaikon keresztül, ahova általában korábbi esküvőkről tesznek fel ízelítőt. Igazi aranybánya! Ugyan csak pár képet látsz az esetenként több százból, de valószínűleg a legfontosabb dolgok pont megtalálhatók a szemelvényeken: a ruha, a gyűrűk, a szertartás menete, a dekor, bulifotók stb. Magyar fotósok esetében kicsit képet kaphatunk arról, hogy milyen is egy magyar esküvő (én eddig nagyon kevés esküvőn voltam, szóval nem vagyok túl képzett a témában). Mellesleg azt is kifigyelhetjük, hogy miket tart fontosnak egy fotós, miket szeret elkapni, ezek azért elég fontos szerepet játszanak a választásban is. És mint mondtam, végeláthatatlan inspirációforrás és persze szép képek - én már csak ez utóbbi miatt is szeretek fotóblogokat nézegetni. Bár a fotós már megvan, a favoritok munkáját figyelemmel követem azóta is. A kedvencek: This Modern RomanceMichelle Lyerlyképmás, renifoto, fénylabor.


Esküvői magazinok: Magazinok alatt elsősorban az online felületekre gondolok. Nem is volt első dolgom az újságos felé venni az irányt, már rég leszoktam mindenféle újságról, mert a neten ötmilliószor több dolog van, raádásul teljesen ingyen. A magyar esküvői magazinok pedig általában már a borítónál elveszítenek, egyik sem keltette fel az érdeklődésemet még minimálisan sem. Egyetlen magazint vettem meg, az is brit és ezzel be is fejeztem, mert iszonyat pénzt el lehet szórni ilyenekre, és újságonként jó ha egy olyan ötletet találsz, amit aztán tényleg hasznosítasz is. Ezzel szemben az online felületek böngészése is van olyan szórakoztató, és elég sok az átfedés is. Nehéz itt kedvencet mondanom, mert ahogy az előbb is írtam, elég elmosódott a határ a blogok és magazinok között, de a Style Me Pretty egyértelműen utóbbi kategóriába tartozik, és nagy kedvencem.


Esküvőkiállítás: Talán nem is annyira az inspirálódás, de kontaktgyűjtés céljából hasznos lehet. Jópár olyan sztorit hallottam, hogy valaki a ruháját találta meg egy ilyen kiállításon, vagy a gyűrűkre kaptak nagy kedvezményt. Az ilyen történetekről én is fellelkesedtem, és célba is vettem a fehérvári esküvőkiállítást még január közepén. Mivel én nem vagyok az a lány, aki egy masnis székszoknyától elalél, engem kicsit sokkolt a csicsa, a hangzavar, a menyasszonyok tülekedése, fotósok támadása és az, hogy mindenki gonoszul nézett, ha nem vettem el a szórólapját (minek nekem étterem szórólap, ha már megvan a helyszín?). Ráadásul a naaaaagy kedvezmények sem nagyon találtak rám, minden egyes szolgáltató, akitől mertem ajánlatot kérni, az lerázott azzal, hogy "Írjon e-mailt, keressen, itt a névjegyem" stb. és ugyanazt az ajánlatot küldi ki, amit akkor kapnék, ha bármi előzmény nélkül írnék neki. Egy-két helyen azért felvették az adataimat és ők kerestek meg az ajánlatukkal, de többnyire teljesen inkompetens emberek álltak a standoknál és a főnökre hivatkoztak bármilyen kérdésnél. Bár nem vártam sokat, azért mégis csalódás volt. Persze lehet, hogy egy olyan nagyszabású kiállítás, mint ami most volt az Arénában, teljesen más, de nem volt túl sok kedvem kipróbálni. Meg aztán januárban nekem, aki a szervezés közepén van, nyilván nem tudnak már olyan sok újdonságot mondani, mint annak, aki most kezdi szervezni a nyári, vagy akár jövő nyári lagziját, azért ezt is vegyük figyelembe. Azt pedig döbbenettel hallottam, hogy olyan is elmegy esküvőkiállításra nézelődni, érdeklődni, aki még nem is menyasszony - oké, ez lehet, hogy csak nekem fura, de nekem nagyon az.

Barátok, családtagok tapasztalatai, ötletei: Nem online, de azért egy nem elhanyagolandó forrás. Ahogy írtam, én nem vagyok nagy esküvőrejárós, de van a környezetemben pár ember, akiknek elég friss élményeik vannak és remek tanácsokkal tudnak szolgálni a mi volt jó/mi nem kategóriákban vagy esetleg jókat sztorizgatnak a szervezésről. Akár kincset érő telefonszámokat is szerezhetünk ily módon, hiszen ha olyan embertől kapjuk, akinek bízunk az ítélőképességében, akkor sok időt is spórolhatunk. Szóval érdemes faggatni a barátokat, főleg, ha még az esküvőn is jelen lesznek. Én mondjuk nem szeretek untatni másokat az esküvős részletekkel, mert mindig olyan érzésem van, hogy én most dicsekszem, vagy ilyesmi, de aztán elég könnyen belemerülök és fordított helyzetben én is kíváncsi vagyok nagyon. A családtagokkal mondjuk kicsit más a helyzet, mert a nagy segíteni akarásban előfordulhat, hogy a saját ötleteiket mindenáron bele akarják szuszakolni a pár elképzeléseibe, és ebből kellemetlen szituáció is lehet a sértődősebb rokonoknál. Én mázlista vagyok, mert a pasi olyan jól ki tudja vágni magát az ilyen helyzetekből a visszakérdezéssel és az "így lesz" jellegű kijelentéseivel, hogy nekem semmi dolgom ezen a téren.

Fú, hát nem lett rövid ez a bejegyzés, és kicsit el is kanyarodtam a végére, szóval a látszat ellenére azért akad itt mondanivaló. Legközelebb végre a szépség-mezőkre lépünk. :-)

13 comments :

 1. Kitartás a következő 66 naphoz, s aztán az együtt eltöntendő minimum 66 évhez sok boldogságot ;-) melyik fotóst választottátok végül? várom a szépséges bejegyzést is nagyon, főleg a smink és ruha miatt!
  *-* pinterest <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszönjük! A képmás csapat lett a nyerő. :-)

   Delete
 2. Replies
  1. Aranyos vagy, bár én csak egy embernek akarok tetszeni. :)

   Delete
 3. Én nem értem az miért döbbenet, h valaki elmegy esküvőkiállításra úgy, h még nem menyasszony :) mi ebben a furcsa? Én is voltam, mert unokatesóm akkortájt házasodott, és érdekelt a dolog. Mint nőt, engem gyönyörködtet egy szép ruha, az elképesztő dekor-ötletekről és csodálatos cukrászati remekekről már nem is beszélve!!! Plusz ugye, azért sejtettem, h egyszer talán én is férjhez megyek, és semmi bajom nem lesz abból, ha tudom mire számíthatok.
  Ezennel jelentem, valóban így is lett: vasárnap megkérték a kezem :) (na, EZ volt a teljes döbbenet :D egyáltalán nem számítottam rá :)) és még mindig nem gondolom cikinek, h mi már egy éve letudtuk ezt az esküvő kiállítás-témát :) mellesleg teljesen egyetértek Veled, dögunalom és hatalmas tömeg, igazából ennyi, semmi érdekeset nem láttam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bocsánat, lehet, hogy nem fejtettem ki eléggé: amin én megdöbbentem, hogy van, aki minden évben megy. És nem mint segítség valakinek, vagy szolgáltató vagy ilyesmi, csak nézelődni, a miliőért vagy ki tudja miért. Ez nem fura? Nem mondtam cikinek, csak nekem furcsa.
   Oké, én magamból indulok ki, és az esküvő témán még mindig csak félgőzzel pörgök, én sokkal jobb időtöltést is el tudok képzelni egy téli hétvégén.
   Viszont gratulálok, és jó, hogy akkor már képben vagy. :-)

   Delete
  2. :) :) :) nem tudom, szerintem elképzelhető, h van, aki szereti az esküvők hangulatát, meg azt az egész nyüzsit, a sok szép dolgot. Egy csomó hobbi van, ami engem félelemmel tölt el (pl. sziklamászás, vadvízi evezés), vagy untat (sakk-szakkör, makett-ragasztás), mégis egy csomó más embert meg pont az érdekel, és szereti. Lehet valaki így van az esküvőkkel is! Jobb, mint békát boncolni, vagy régi kódexeket penész-mentesíteni :) én szeretek nézelődni, informálódni akkor is, ha épp nem vagyok abban az adott szituációban (pl. anyaság, vagy egy másik melóval kapcsolatos infók), vagy csak szimplán szeretek nézelődni olyan boltban is, amelyikben tudom, h úgysem veszek semmit :) na mindegy, szóval nekem nem fura :)
   De igazad van, felesleges túlspilázni az esküvő-témát, amúgy is fárasztó tud lenni, nem akarom, h azt higgyjék rólam, h mindenáron csak ez érdekel, és semmi másról nem tudok beszélni :)

   Delete
 4. Kitartás! Mi összvissz 8 hét alatt szerveztük le az egészet: február végén tűztük ki a máj.7-ei dátumot. És tökjó lett. Nem csicsás, nem túlszervezett, nálunk az volt a cél, hogy mindenki jól érezze magát. Nem volt jégszobor meg csokifondü meg elreppenő pillangók. Volt nagyon jó zene, volt zseniális vőfély, és volt egy mosolygós ifjú pár, hiszen úgyis mindenki erre emlékszik majd. Mindegy, milyen a ruhád, ha nem vagy boldog, azt jegyzi meg mindenki. Szóval csak hajrá:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nem semmi! :) Ugyanez a helyzet nálunk is, semmi csicsa, a lehető legegyszerűbbre és jó hangulatúra szeretnénk az estét. Igazából valószínűleg többnek érződnek az intézendők, mint amennyi időt majd ténylegesen igénybe vesznek, csak a néha így be-bevillan, hogy hú még ez sincs, meg az és ilyenkor kicsit beparázok. De sok segítő van, úgyhogy nem lesz gond.

   Delete
 5. Tudom, kicsit cinikus is vagyok és elnézést érte! Semmi bajom azzal, ha valaki szereti az esküvőket, de még a hideg is kirázott. Pont ezért a sok maceráért ha rá is szánom magam akkor beszaladok, aláírom és szevasztok :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semmi gond, teljesen megértelek, mert nekem sem volt semmi kedvem az egészhez. Viszont voltam olyan esküvőn, amit te is leírtál (igaz az család-összehívós volt, nem csak kétszemélyes) és nem tetszett, mert ha csak a párnak fontos lezavarni, akkor minek oda a család, ha meg kell a család is, akkor meg legyen azért ünnepi.
   De tőlem aztán mindenki úgy esküszik, ahogy akar, nincs jó vagy rossz verzió, csak személyre alakítás. És ha már ez, akkor téged nem is tudnálak elképzelni valami habos ruhában, limuzinból kiszállva, vagy székszoknyatengerben. :D

   Delete
  2. Igen, beszéltünk már erről és tudom, hogy Ti is ésszerűen kezelitek a dolgot. Én a kiállításra járós, hónapokig másról sem szól semmi és a többire gondoltam, mert az tényleg kiborító :D Szerintem sincs jó vagy rossz, csak egyénre szabott. Huh jóég dehogyis, de van egy ismerősöm aki old timer autókat kölcsönöz, na azt már el tudnám :) Mondjuk Téged is valamilyen letisztult és elegáns közegben tudlak elképzelni, nem habcsókkal és rózsaszín díszítéssel.

   Delete
 6. jajj teljesen meg vagyok lepve, hogy pont te említed a blogomat!! boldogsággal tölt el, hogy másoknak is tetszik a stilus amit mi igyekeztünk megragadni. én nagyon szerettem a készülődést és biztatlak arra hogy használd ki ezt a 66 napot!! utána már nem vehetsz esküvős magazint legálisan és nem is lesz 30 esküvős oldal megnyitva a gépeden. izgi ez az időszak és a legjobb ha szép emlék marad. boldog már csak 66 napot!!!!

  ReplyDelete

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni is. Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!