Berlin II. - Kis vásárlási kalauz

A második részben összegyűjtöttem a benyomásaimat a berlini boltokról és a vásárlással kapcsolatos lehetőségekről. Azt gondolom sejtettétek, hogy a választék sokkal szélesebb, mint nálunk, de azért itt sem fenékig tejfel az élet, mert bizony volt olyan márka, amit én hiányoltam a polcokról. Nyilván inkább beauty szemszögből tájékozódtam, a divat engem annyira nem érdekel, de azért egy-egy csipetet arról is írok - főleg, hogy néhány népszerű ruhaboltban is voltam. Sok szövegelés jön, és néhány mobilos kép, elnézést a silányabb minőségért, de nem volt pofám a nagy gépet elővenni a dokumentáláshoz.


A dm-Rossmann-Müller trióból mindegyik van a városban, én dm-ből láttam a legtöbbet és szerintem ez a legnépszerűbb. Az Alexanderplatzon rögtön három is van, szinte egymás mellett, de nagyjából minden második sarkon előfordul egy kisebb-nagyobb üzlet. Rossmannt már kevesebbet láttam, de őszintén szólva nem is hiányzott, hiszen Németországban a nagy kedvenc Catrice-em dm-ekben is megtalálható, csakúgy, mint az essence, mindkettőből a teljes szortimenttel. Müllerből három van a városban, ebből kettőben voltam is: a legközpontibb iszonyú pici, kb dm méretű, a Weddingben lévő viszont hatalmas, háromszintes monstrum, ami után már nem nagyon izgatott a harmadik (ráadásul ez nagyon közel volt a lakáshoz is). 
Az elérhető márkák nagyjából ugyanazok, mint itthon, annyi különbéggel, hogy a Maybelline és a L'Oréal pultok háromszor nagyobbak. Láttam Max Factort, Manhattant, Astort, Alverdet és Essiet is és végre megismerkedhettem a P2 márkával, ami teljesen lenyűgözött. Hatalmas pultja van, külön stand csak a körömápolásnak, és az egész vidám, fiatalos. Emellé persze nagyon olcsó is, valószínűleg ez az essence legnagyobb riválisa.


Kíváncsi voltam nagyon az essence és a Catrice itthon nem kapható trendkiadásaira is. Eleinte sok helyen csak a karácsonyossal találkoztam, de december legvégére aztán lecserélték az Ice Ice Babyre, úgy tudom, ez nem jön hozzánk. Legnagyobb meglepetésemre már kint volt szinte mindenhol a Kalinka Beauty, ami a legcukibb trendkiadás lett, amit mostanában láttam, ezt mindenhol megcsodáltam. A Catrice a Celticával volt jelen, ami szerintem rémesen gyengére sikerült. Mintha a színpigmenteket kihagyták volna mindenből, se a rúzsok, se a pirosítók nem tetszettek, úgyhogy nem is vettem semmit. Úgy rémlik valahonnan, hogy ez itthon a Müllerben lesz? Aminek viszont nagyon örültem, hogy belefutottam a már igencsak lerabolt, de legalább akciós korábbi kiadásokba: volt az essence Dark Romance, a Catrice Rocking Royals, a Thrilling Me Softly és a Feathers & Pearls is. Ez utóbbiakból pont azokat sikerült megszereznem, amiket itthon is megvettem volna.


Douglas - Ebből is elég sok van a városban, és nagyon sok márkát kínálnak. Az itthon is fellelhetőek mellett meglepődve láttam, hogy pl. L'Oréal is kapható és talán még más, kifejezetten drogériás márka is volt, de most nem ugrik be. Ami igazi különlegesség, az a Benefit, bár azt tudnotok kell, hogy hihetetlenül drága. Viszont megtapizni a termékeket nagyon is érdemes (ChaCha Tint, ahhhh). Kuriózum volt még a Ciaté (kb 10€/lakk), a Butter London (közel 18€ darabja), a Korres, a Soap&Glory, az Origins, a Smashbox (iszonytató drágán), NYX és a Bare Minerals illetve az, hogy a legtöbb boltban MAC és Bobbi Brown pult is van (különálló MAC boltot nem is láttam). Ami viszont nekem rettentően hiányzott, az a Bourjois - furcsa volt, hogy sehol sem találtam, aztán egy kis nyomozással kiderítettem, hogy kivonták, mert nem volt sikeres a német piacon. :-( Persze még ezeken kívül is sok márka kapható, de nekem ezek voltak ismerősek.


Kiehl's - Véletlenül futottam bele a boltba, de tudtam, hogy nagyon nagyon drága, így nem is mertem bemenni. Aztán az egyik Douglasban is észrevettem néhány sornyi terméket, így végül csak körbenéztem náluk. Az egyik eladó pont kiszúrta, hogy nézegetem, és kicsit beszélgettünk, majd a kezembe nyomott két mintát is, mindezt kérés vagy vásárlás nélkül (!). Hát így lett nekem Kiehl's samponom és hajmaszkom! 


Kiko - Az olasz kozmetikumok picit futurisztikus boltja. Van itt is minden, főleg dekorsmink, de némi arcápoláshoz szükséges termék is megtalálható. Sajnos folyton tömeg van, úgyhogy elég nehézkes a nézelődés, így hamar elment a kedvem, de azért nem jöttem el üres kézzel, még annak ellenére sem, hogy egy picit drágállom.


Rituals - Nagyon meglepődtem ezen a bolton, ugyanis korábban csak hallottam róla, de eszembe sem jutott, hogy Berlinben is jelen vannak. Testápolás és arcápolás a fő profil, közepes árakon. Hát, egyszer biztos jobban körbenézek majd, a otthoni spa környezethez nagyon értenek.


Make Up Store - Kihagyott a szívem egy dobbanásnyit, mikor megláttam az üzletet. A svéd márkát már ezer éve csodálom Linda Hallbergnél, de nem is sejtettem, hogy pont Németországban találkozom vele. Mint kiderült, ez az egyetlen bolt az egész országban, úgyhogy ez nagy mázli volt. Az áraik kb a MAC szintjén mozognak, szóval nem itt vásároltam be, de megszereztem azt az egy terméket, amire eszméletlenül régóta vágytam.


&otherstories - Erről a boltról legszívesebben egy külön bejegyzést írnék, de nem akarok túlzásba esni. Mikor beléptem, rögtön magával ragadott a hangulat, a különleges elrendezés, minden. Ez egy furcsa kis bolt, ugyanis ruhák, cipők, bőrtáskák, pénztárcák, ékszerek és kozmetikumok is vannak, de egyik sem csak úgy mutatóba, hanem elég széles, rendes választékkal. Mindez olyan környezetben és olyan ízléses elrendezésben, hogy alig tudtam betelni vele. A bolt eredetileg svéd (ráadásul a H&M alá tartozik), de a legnagyobb európai városokban megtalálható, így Londonban, Barcelonában, Milánóban, Koppenhágában és Párizsban is. Az árak annyira nem is voltak vészesek, amennyire egy ilyen exkluzív üzlettől vártam volna (azért persze nem is olcsó, de legalább minőségi), de tényleg már csak a hangulatért megéri benézni. A kozmetikumokat csak átfutottam, bőrápolási és sminkrészleg is van, úgyhogy szerintem itt még sok sok időt el fogok tölteni.

Primark - Eléggé kiesik a bolt, kellett érte jócskán metrózni. Viszont eltéveszthetetlen a bejárat, csak követni kell a tömött szatyros lányokat. Döbbenetes volt, hogy hatalmas lánycsoportok minden egyes tagjánál 6 db, legnagyobb méretű, bucira tömött papírtáska volt. Ezt látva, igencsak nekibátorodva mentem be, de a boltban már nyoma sem volt afeletti örömömnek, hogy a) tökegyedül odataláltam és b) hogy feltehetően milyen baro cuccok vannak itt. Valószínűleg nem december végén, a kiárusítás első napjaiban kellett volna mennem, ugyanis én ekkora tömeget még életemben nem láttam. Külön alkalmazott volt arra, hogy a sor végét jelezze egy kis táblával és kb. 30 kassza ment egyfolytában. *.* Szóval nehézkesen tudtam csak körbenézni, és annyira nem dobtam el az agyamat. A ruhák bár olcsónak tűnnek, rettentő silány minőségűek, és furák is. De nem divatosan furák, inkább csak turkálós jellegűek. Az árak sem voltak annyira hű de barátiak, még így a leárazást követően sem, persze nyilván egy német fizetést nézve nagyon is azok. De hát a minőség..Viszont a kiegészítők egész jók, rengeteg hajbigyó van, sok sál/sapka/kendő, cuki neszeszerek és táskák (a legtöbb túl pici az én ízlésemnek), és persze töménytelen mennyiségű ékszer nagyon olcsón. Mint a legtöbb bolt, ez is kétszintes, fent a férfi-, gyerek- és cipőosztály van, de mivel utóbbiban rémes kupi volt, a másik kettő meg nem annyira érdekelt, ezért innen gyorsan menekültem. Van még elvileg Home részleg is, de ebből alig találtam egy-két dolgot, azt is a kasszák elé kirakott várakozás közbeni csábulásra ösztönző állványokon. Azért persze megérte kimenni, mert szereztem egy-két klassz dolgot, de biztosan nem lesz a törzshelyem, főleg, ha mindig ekkora a tömeg - amit simán el tudok képzelni. 


Forever 21 - Arra, hogy F21 is van Berlinben, akkor jöttem rá, amikor lánycsapatot láttam sárga szatyrok tömkelegével. Meg is találtam, hogy hova kell mennem, és az utolsó napomon ide is benéztem, nincs messze az Állatkerttől. Négy azaz 4 (!) szintes, és sokkal sokkal szimpibb, mint a Primark. Van plus vonala is, szép ruhát itt simán kapnék. Az ékszerválaszték is hatalmas, bár egy picit drágább a P-nál, de itt találtam pár izgalmasabb, különlegesebb darabot is. Van egy icipici beauty/home spa rész is, de ez már tényleg csak mutatóba. Viszont ruhákból végtelen a választék, a kedvencem a Denim vonal volt a mindenféle képregényes pulcsikkal, illetve sokféle együtteses póló is kapható (volt Beatles is!). Fotózni persze elfelejtettem a nagy álmélkodásban, de majd pótolom, ha szeretnétek.

H&M - Ez már tényleg csak említés szintjén: sok van, és sokkal jobbak az akciók/leárazások és nagyobb a választék is - azzal együtt, hogy a minőségéért személy szerint annyira nem vagyok oda. Az Árkádban (igen, ott is van, a Potsdamer Platzon!) van sima bolt és egy külön H&M Beauty Box is, ahol az összes fehérnemű, pizsi, ékszer, neszeszer és szépségápolási termék kapható. Csoda kis bolt, boudoir hangulattal, sajnálom, hogy itt sem készültek képek, de túl izgatott lettem egy neszeszer miatt. 


Amiből még nagyon sok van, tényleg minden sarkon, az a mobil-szaküzlet és a gyógyszertár. Előbbi nyilván nem túlzottan érdekes, csak feltűnt, de utóbbi már annál inkább idevág. Ugyanis itt minden gyógyszertár kipakolja a teljes bőrápolási készletét, és bizony ki is lehet próbálni őket a boltban, illetve rögtön az árakat is látjuk. Már itthon is van néhány ilyen gyógyszertár, és remek ötletnek tartom, ha nem csak C vitamin vagy fájdalomcsillapító kell, hiszen így kedvünkre böngészhetünk anélkül, hogy feltartanánk a sort a kérdezősködéssel. Csak egyszer néztem be gyógyszertárba, de nagyon örültem, hogy a Vichy - Bioderma -Avene - La Roche-Posay kvartett mellett még sok sok más is kapható, az én két kedvencem: a Nuxe és a Caudalie.

Bocsánat, hogy ennyire bő lére eresztettem, de talán hasznos ez a lista azoknak, akik Berlinbe készülnek (az előző poszt kommentjeiből kiderült, hogy vannak itt páran!), vagy csak szimplán érdeklődnek a külföldi vásárlási lehetőségek iránt. Komolyan gratulálok annak, akik végigolvasta és emlékszik is belőle valamire. :D Az utolsó részben végre megmutatom, hogy mit hoztam haza, már biztos kíváncsiak vagytok, hogy ennyi jó helyről mi mindent szedtem össze.

30 comments :

 1. Ó írjál csak bőven! Én ugyan nem készülök Berlinbe, de nagy élvezettel olvastam az egész beszámolót. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Örülök, és ugye sosem lehet tudni. :)

   Delete
 2. .vegigolvastam, mindig orulok az ilyen beauty/utazos bejegyzesnek :)
  Tobbi europai nagyvaroshoz kepest, ahogy irtad, a Bobbi Brown, Smashbox..stb arai tenyleg eleg huzosak. A Rituals markat en Berlinben ismertem meg, a hotelben voltak a furdotermekek, aztan annyira megtetszettek, kellett boltot is egybol keresni. Vettunk ott masszazsolajat, tusfurdot, aztan miutan visszajottunk Manchesterbe derult ki, itt is kapni mindent, joval olcsobban :)
  Az &other stories bolt jo lehet, az online shopjukat ismerem csak, ott van 1-2 erdekesseg, amit eloben is szivesen megneznek :)

  ReplyDelete
 3. Jelentem végigolvastam és szuper lett a bejegyzés :)) Picit most sárgulok, mert a Catrice Rocking Royals-ra nagyon fájt a fogam, talán ennél a kollekciónál sajnáltam a legjobban a tavalyi évben, hogy nem jelent meg nálunk :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jajj, azt én is nagyon vártam, az a pirosítóóóóó!

   Delete
 4. Húú köszi ezt a posztot!
  Nagyon hasznosra sikeredett számomra!
  Puszi :)

  ReplyDelete
 5. Azt hiszem, sokkot kaptam volna a kínálattól :) Lesznek majd szerzeménybemutató posztok is?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igen, írtam is, hogy az lesz a következő poszt. :)

   Delete
 6. Alig vártam ezt a bejegyzést, úgy örültem, amikor megláttam, hogy kiraktad. :) Már, amikor instán is láttam pár képet, akkor is rendesen ámulatba kerültem, de most, hogy még több mindent mutattál a kínálatot illetően, még jobban kíváncsi lettem és rájöttem hogy csak pénzt költeni tudnék oda menni, de ezt a "sportot" nagyon tudnám odakinn űzni, ha egy ottani szintű fizetéssel rendelkeznék..:D A haul-os bejegyzésed is nagyon várom ám, lehet arra is lesben fogok állni!

  ReplyDelete
 7. jé nem is hittem volna,hogy drága a Kiko :) érdekes.
  amit nálnuk sajnálok,hogy nincs Müller,Rossmann,DM,szerintem ez innen olaszból hiányzik....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nem azt mondtam, hogy drága, csak, hogy én drágállom. Mindenkinek máshol van a lélektani határ.

   Delete
  2. ja az más :D lehet az itteni árakhoz képest drága is :)
   persze a lélektani hatr mindenkinél más.igazad van.szerintem elolvastam amit írtál,elnézést.

   Delete
 8. Nagyon jó poszt volt. :) P2-t hozzánk is behozhatnák már. :) Meg hát Forever21-t is, szerintem hamarosan letámadom Bécsben. :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igen, a P2 szerintem baromi sikeres lenne, ahogy ugye az essence is nagyjából az. :) Jobb, mint a Miss Sporty pl.

   Delete
 9. Naná, hogy végigolvastam és örülök az ilyen posztoknak is! :) Igaz, egyelőre nem készülök Berlinbe, de sose árt az ilyeneket tudni, ki tudja mit hoz a jövő :P Kíváncsian várom a szerzeményes posztot! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Így van, még lehet, hogy eljutsz oda, akkor jól fog jönni. Ha csak nem változik minden nagyon gyorsan.

   Delete
 10. A jövőben én nagyon szívesen olvasnék külön posztot a F21-ról (persze a többi boltról is :D), egyszerűen egy kép alapján elvarázsol ez a 4(!!!!!!!!!!!) szintes üzlet. Wow. :D

  Persze, mint mindig nagyon jó kis bejegyzés volt ez, érdekes volt ránézni Berlinre. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hát, nem ígérem, hogy még ennél többet is fogok írni róluk, de a F21 képeivel tényleg adós vagyok. :)

   Delete
 11. Jó volt és még olvastam volna tovább is :) Szóval legközelebb is nyugodtan írj hosszasan, mert érdekel :)

  Patikában kapható a Terproline face cream is. Ha mész legközelebb, megtennéd,hogy megkérdezed hogy most mennyibe kerül? Nekem az a kedvenc arckrémem és már sajnos elfogyot.. Pótolnom kellene minél hamarabb :)
  Mia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszi :)
   Persze utánaérdeklődöm, fel is írtam, majd ha látod valahol, hogy megyek, akkor kérdezz rá nyugodtan akár Facebookon vagy emailben is.

   Delete
 12. Nagyon szuper bejegyzés volt, örömmel olvastam :))

  ReplyDelete
 13. Egy élmény volt ezt olvasni :D Hatalmas mázlista vagy :D Szerintem, ha én egyszer eljutok oda, akkor engem ki nem lehet rángatni majd az üzletekből :D :D :D

  Alig várom a következő bejegyzést, kíváncsi vagyok, hogy miket zsákmányoltál! :)

  ReplyDelete
 14. Forever 21-t kérek hozzánk is, nyüssz! Tavaly ősszel vettem Bécsben egy nagyon kedvenc kötött pulcsit, ráadásul már akciós volt és két darab s-es figyelt csak az állványon, rám várt. :)
  Élveztem a nyálcsorgatást! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hát én is bírnám itthon, jobban tetszett, mint a H&M. Annyira imádom az utazások alatt vett ruhákat. Egyszer Ausztriába kirándultunk, és váratlanul hideg lett, ezért kaptam egy pulcsit. Onnantól le se lehetett szedni rólam, addig hordtam, amíg szét nem ment, és baromi jó minősége volt, mert évekről beszélek. Hiányzik az a pulcsi!

   Delete
  2. Igeeeeeeeeeeeeeeeeen, még egy békéscsabi kirándulásról hazajött darab is extrán kedves! :)

   Delete

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni is. Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!