Barna henna - második felvonás

Most már belátom, hogy kicsit elhamarkodottan adtam címet múltkor anyukám hajfestős sztorijának, hiszen olyan, hogy barna henna nincs. No mindegy, ez most már ilyen téves címként megy tovább. Ugyanis a történetnek van folytatása, nem is kevés. A második arra utal, hogy a második bejegyzés jön a témában, amúgy viszont elég sokat kísérleteztünk, mire sikerült a kívánt eredmény elérni. 


Szóval legutóbb ott hagytuk abba, hogy kipróbáltuk ezt a Barna hajszínt adó növényi festéket, amitől az eredmény sötétvörös lett. Ahogy akkor is írtam, nem volt tökéletes a végeredmény, mert bár anyukám éveken át volt vörös, most már nem szeretne az lenni. Mondjuk nekem állatira tetszett az a szín, de hát nem az én hajam, úgyhogy folytattam tovább a kutatást. Mivel ez a keverék nem volt sikeres, így betértem a Szép Kis Indiába indigóért (hetek óta csak ígérgetik, de sosincs igazából...) de mivel nem volt, így egy másik keveréket nézegettem. Sajnos a dobozon egyértelműen nem volt rajta, hogy pontosan mi van benne, de valamilyen növényi alapú cucc volt ez is. Mivel minden felirat hindiül volt, nem mertem kipróbálni, mert bár azt angolul is ráírták, hogy nincs benne vegyszer, de az nem szerepelt rajta sehol, hogy 100%-ig növényi alapanyagokból készült volna, és a boltban sem tudták ezt megerősíteni. Valószínűleg jól döntöttem, legalábbis a netes kutakodásom is azt igazolta, hogy valószínűleg van benne mesterséges anyag, azt meg ugye mindenképpen ki akartuk kerülni.

Így ismét a Cosmio webáruházát vettem célba (köszi Korinna az emlékeztetőt! :)) és meg is rendeltem a biztonságos, szép tiszta indigó port. 
Sajnos képekkel most nem tudom jól illusztrálni a folyamatot, ráadásul több festésünk is volt, mire meglett a megfelelő módszer. Azért leírom az első kísérleteket. Szóval először 1:1 arányban kevertem hennát és indigót, és ezt a keveréket hagytuk fent pár óráig. Az eredmény egyértelműen sötétebb lett a már hennázott részeken, de még mindig nem barna. Ezután változtattam az arányokon, a teljes keverék 80%-a volt indigó, 20%-a pedig henna. A sötétség egyre jobb lett, csak egy hiba volt: a frissen növő, teljesen ősz hajtő nem lett ugyanolyan színű, és mivel az indigó kopik, így hajmosással még feltűnőbb lett a különbség. Ezután még egy festés volt, aminél én nem voltam jelen, csak telefonon adtam az utasítást ugyanezen keverékre, de biztosan nem tudhatom, hogy jól csinálta-e a helyettesem - de legalább felfedeztük a távhennázást. :-) Ezután a festés után a legnagyobb probléma az volt, hogy a hajtöveken nem akart megmaradni a barnás szín, és szinte narancssárgán virított a festett rész. 
Nyilván ennek az az oka, hogy az indigó egy kicsit máshogy működik, mint a henna, mert nem tud ugyanúgy megtapadni a hajszálak felületén. Ősz haj esetében pedig ez a tulajdonság csak felerősödik, így aztán hiába volt a keverékben henna is, arra nem volt elég, hogy az indigó molekuláit a hajtöveken is megfogja (vagy nem tudom mi itt a pontos kémia, de olvasmányaim alapján erre tudok gondolni).

Ezért aztán az ősz hajra javasolt két lépcsős festés mellett döntöttünk, amit tegnap és tegnapelőtt hajtottam végre. Ez úgy néz ki, hogy a hajat először csak hennával színeztem be (nagyrészt tiszta volt, de még elhasználtam a barna keverék icipici maradékát is), ami annak rendje és módja szerint égő vörösre festette az ősz hajszálakat kb 2,5 óra alatt. Mivel este 10 után fejeztük be az első lépést, így csak másnap álltunk neki az indigós macerának, de ha nem ilyen későn kezdtünk volna, akkor simán következhetett volna rögtön utána. 

Az indigó egyébként nagyon hasonló a hennához, annyi a különbség, hogy ezt azonnal fel kell használni, és csak langyos vízzel (vagy teával) szabad kikeverni. Amúgy az illatát annyira nem kedvelem, szerintem rosszabb, mint a henna, de lehet, hogy csak azért gondolom ezt, mert utóbbit már megszoktam. Annak érdekében, hogy a haj ne legyen fekete, nem csak tisztán indigót használtam, hanem belekevertem a pépbe az előző nap megmaradt kis adag hennát illetve még egy kevés tiszta hennaport is szórtam bele. Pontos receptem így egyáltalán nincs (ráadásul az otthoni mérleg is botrány, mert miközben mérek egyszerűen kikapcsol...no comment, éljenek az analóg mérlegek, vagy hogy hívják azt a kis tálcás cuccot). Nem csak az illata de az állaga is rosszabb az indigónak, valahogy nem lehet olyan krémesre keverni, sokkal durvább, potyogósabb a massza. Azért fent hagytuk néhány órát, az eredmény pedig végre végre anyukámnak is nagyon tetszett. Fényben még így is narancsos-vörösesen csillog, nem tudom, ez eltűnhet-e valaha is (gyanítom, a henna miatt nem). De legalább most tényleg barna/sötétvörös lett a hajtő is, mert igazából ez volt a leginkább problémás rész. 
Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyenre fog kopni, kinarancsosodik a hajtő vagy mi lesz, de őszintén remélem, hogy ez a receptféleség beválik és a továbbiakban is alkalmazható lesz. Azért egy nagyon nagyon gagyi, telefonos képet felteszek, de igyekszem valami szebbet is posztolni hamarosan! 

Ezért ez már nem annyira vörös, mint a múltkor, és csodaszép dúsnak is hat, végre siker! 

Ja még annyit, hogy a Khadi festékeket is nézegettem, de iszonyú drágának találtam, a minőségét pedig nem ismerem. Így kicsit fájt volna mindössze 100 g sötétbarna festékért többet kiadni (amiben ugyanúgy indigó és még néhány ápoló növénypor van), mint fél kiló tiszta indigóért...Ráadásul az oldalukon ugyanazt a kétlépcsős módszert ajánlják az ősz haj festésére, amit végülis mi is csináltunk, szóval egyelőre én bízom a Cosmios indigóban.

Elképzelhető, hogy lesz még update ezzel kapcsolatban, de jobb képek mindenképp! 

4 comments :

 1. ígéretesnek tűnik! Ügyesen kikísérleteztétek:) Ha én állnék neki anyu haját festeni, és nem jönne össze elsőre, tuti nem engedne újra próbálkozni... Jó, én meg nem festem a hajam, szóval mit is szólok bele, de ez már határozottan barnának tűnik!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ezúttal én is megkaptam, hogy ha megint narancs lesz a töve, akkor befejeztük :( Tökre megértem mondjuk, én sem szívesen mászkálnék tarka fejjel...

   Delete
 2. De cuki vagy, örülök, ha segíthettem! :)

  ReplyDelete

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni is. Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!